Kādi gardumi būs baudāmi festivālā „Līvas Ciems”

15.05.2013

Jaunuma titlulattēls Jaunuma titlulattēls

Sestdien, 18. maijā, 11. Amatniecības un tradicionālās kultūras festivālā „Līvas Ciems” būs īpaša „Garšu darbnīca”, kurā rosīsies un savu meistarību izrādīs Latvijā atzīti pavāri – Mārtiņš Sirmais un Raimonds Zommers, savukārt svētdien, 19. maijā, projekta „Lauki ienāk pilsētā” ietvaros, festivāla apmeklētājiem būs iespēja degustēt dažādus Latvijā ražotus lauksaimniecības produktus.

Jau šajā nedēļas nogalē Liepājā vārīsies Kultūras katls „Liepā.Jā!”, kura ietvaros norisināsies arī 11. Amatniecības un tradicionālās kultūras festivāls „Līvas Ciems”. Pasākuma apmeklētājiem divu dienu garumā būs iespēja gan līdzdarboties radošajās darbnīcās un baudīt kultūras programmu, gan iegādāties plaša sortimenta amatnieku un vietējo ražotāju produkciju. Neizpaliks, protams, arī „Līvas Ciema” vēderprieki – šogad gardēžiem plašā klāstā būs iespējams nobaudīt dažādus gardumus un latviešu tradicionālos ēdienus, kā arī gūt ieskatu to gatavošanas procesā un uzzināt dažādus ēdienu pagatavošanas knifus un citus noderīgus padomus.

Kā jau iepriekš informējām, līdzās ierastajām aktivitātēm festivāla „Līvas ciems” rīkotāji šogad ir sarūpējuši vairākus pārsteigumus. Viens no tiem – „Zeļļu un meistaru svētki”, kuros pirmo reizi festivāla „Līvas ciems” vēsturē savas amata prasmes un radošo kolektīvu priekšnesumus vienkopus, 18. maijā Līvas ciema laukumā, izrādīs audzēkņi no Cīravas, Rīgas, Liepājas, Smiltenes, Kuldīgas un Klaipēdas profesionālās izglītības iestādēm.

Tāpat šā gada festivāla īpašais notikums būs arī „Garšu darbnīca”, kas interesentus gaidīs 18. maijā Liepājas promenādē. Tur visas dienas garumā Latvijā atzīti pavāri – Mārtiņš Sirmais un Raimonds Zommers kā meistari kopā ar Profesionālās izglītības un kompetences centra „Liepājas Valsts tehnikums” pieciem zeļļiem rosīsies un atraktīvā veidā apspēlēs latviešu virtuvi, tai raksturīgās garšas, krāsas un citas iezīmes. Protams, šo lielmeistaru darinātos galarezultātus varēs arī nogaršot.

Savukārt, 19. maijā zeļļus un meistarus Līvas ciema laukumā nomainīs projekts „Lauki ienāk pilsētā”, festivāla apmeklētājiem sniedzot iespēju gan degustēt Latvijā ražotus lauksaimniecības produktus un apskatīt Lauku sētai raksturīgos mājlopus, gan bērniem un jauniešiem aktīvi līdzdarboties spēlēs, konkursos un radošajās darbnīcas. Lauku sētas saimnieču godā būs Liepājas aktrišu folkloras apvienība „Atštaukas”.

Abas festivāla dienas gardēžiem būs iespējams nobaudīt un iegādāties gandrīz 50 pārtikas tirgotāju sarūpētos gardumus – pēc senlaicīgām receptēm ceptu maizi, piparkūkas, vafeles, konfektes, smiltsērkšķu sulas, sīrupus, tējas, džemus un eļļa, smiltsērkšķu gardo medu un citu augļu un ogu ekoloģiskās marmelādes konfektes, kā arī žāvētus augļus, ievārījumus, biškopības produkciju un citus našķus. Būs arī garšvielas un to maisījumi, dažādas eļļas, smalcinātas un veselas linsēklas, kaņepju pavalgs, čatniji, plaša sortimenta gaļas izstrādājumi, kūpinājumi, vītinātas jaunlopa delikateses, dažādu veidu sieri, kazas sieri, kā arī mājas vīni, ārstnieciskās tējas un to maisījumi, medus kvass, dzērveņu un ābolu alus un citi gardumi.

Arī šogad festivālā „Līvas ciems” gardas, uz vietas gatavotas pusdienas piedāvās SIA „Līče” un  viesnīcas „Europa city Amrita” pavāri, kā arī Profesionālās izglītības un kompetences centra „Liepājas Valsts tehnikums” un Cīravas profesionālās vidusskolas topošie pavāri.

Vai esat kādreiz nogaršojuši sviestmaizi ar gārsi? „Līvas ciemā” savai gaumei un garšas baudai ēdienu un uzkodas atradīs ikviens tā apmeklētājs – kā saldummīlis, tā arī sāļo, aso un netradicionālo uzkodu cienītāji.

Festivāla norises laikā apmeklētājiem Liepājas ostas piestātnē Nr.84. būs iespēja arī apskatīt  Jūras spēku flotiles kuģus. 18. maijā no pulksten 11.00 – 16.00 apmeklētājus uzņems mīnu kuģis „Rūsiņš”, bet 19. maijā no pulksten 11.00 – 14.00 apmeklētājus gaidīs gan „Rūsiņš”, gan štāba un apgādes kuģis „Virsaitis”.

Arī šogad tiks pasniegtas balvas „Līvas ciema Meistarstiķis” tiem amatniekiem, kuru piedāvātā produkcija izcelsies ar īpašu oriģinalitāti un kvalitāti. Amatniekus vērtēs Liepājas pilsētas galvenā māksliniece Agita Ansule, Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes „Kultūras pārvalde” vadītāja Lelde Vīksna, festivāla „Līvas ciems” amatnieku koordinatore Ligita Reimane, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anete Strazda, tautastērpu eksperte Lia Ģībiete, laikraksta „Kurzemes Vārds” pārstāvis un laikraksta „Kursas Laiks” pārstāve Ilze Vainovska.

Informāciju sagatavojusi:
Zane Šmite
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra
Sabiedrisko attiecību praktikante
un
Anda Birkenberga
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra
Projektu vadītāja