SAKNES – SIMTGADEI

17.10.2018

18.oktobrī pulksten 15:00 Folkloras centrā “Namīns” uzstāsies folkloras kopa SAKNES, kas par godu Latvijas valsts simtgadei, sagatavojusi novadu dziesmu programmu “Zinu, zinu tēva sētu”. Repertuārā iekļautas iepriekš mazāk dzirdētas dziesmas. 

Dziedāšanas tradīcija ir visu tautas tradīciju kodols. SAKNES dzied tradicionālajā tautas dziesmu manierē, kas pieejama visiem, arī rūcējiem. 

Neraugoties uz kopas dalībnieku cienījamo vecumu, atzīstams ir viņu dzīvesprieks un sabiedriskā aktivitāte. SAKNES regulāri piedalās Liepājas pilsētas pasākumos, Dziesmu svētkos, Folkloras dienās Rīgā, Ventspilī, Aizputē un citās pilsētās Latvijā un ārzemēs. Piemēram, 2014. gadā folkloras kopa uzstājās Jāņu dienas festivālā Lietuvas pilsētā Padeģai. Kā lielāko sasniegumu var atzīmēt vērtējumu  gandrīz izcili  un I. kategoriju Starptautiskā folkloras festivāla  Baltica 2015 skatē 2014.gada februārī Blīdenē.

Folkloras kopa SAKNES izveidojās 1977.gadā pie Liepājas Skolotāju nama. Tās dibinātājas Martas Štolcmanes mūža darbs bija savas dzimtās puses – Vērgales, Sakas, Dunalkas, Cīravas, Rāvas u.c. tautas dziesmu vākšana. Kā atceras laikabiedri, bijušas savāktas ap 600 oriģinālu, nekur nepublicētu melodiju un tekstu. Diemžēl laika gaitā daudz kas gājis zudumā. Pēdējos gados noris intensīvs darbs, lai atgūtu un apgūtu bagāto mantojumu.

Pēc Martas Štolcmanes gandrīz 20 gadus SAKNES vadīja Oskars Kupe. Viņa sirdsdarbs bija tautas mūzikas instrumentu izgatavošana un pielietošana. Vēlākos gados SAKNES vadījušas Ingeborga Vindava, Zenta Bite, Gunta Atiķe, arī  Ieva Tālberga un Zenta Bērtiņa. No  2012. gada kopas vadītāja ir Rudīte Nikolovska.

Ieeja pasākumā bez maksas.

?Informējam, ka pasākuma laikā tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti Liepājas pilsētas pašvaldības portālā www.liepaja.lv, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra mājaslapā www.liepajaskc.lv, kā arī minēto iestāžu sociālo tīklu facebook.comtwitter.com un instagram.com kontos.