Vēderprieki Amatniecības un etnomūzikas festivālā „Līvas ciems”
Nedēļas nogalē, 26. un 27. maijā, Liepājas Promenādē jau 10. reizi Amatniecības un etnomūzikas festivāla „Līvas ciems” laikā būs iespēja gan līdzdarboties radošajās darbnīcās un baudīt kultūras programmu, gan iegādāties plaša sortimenta amatnieku un vietējo ražotāju produkciju un baudīt latviešu tradicionālos ēdienus.
Šogad vienā no vērienīgākajiem tradicionālās kultūras pasākumiem Latvijā – Amatniecības un etnomūzikas festivālā „Līvas ciems” piedalīsies vairāk kā 180 amatnieki un vietējie ražotāji, apmeklētājiem piedāvājot iegādāties dažāda veida aksesuārus, dzintara un etnogrāfiskās rotas, rotaļlietas, suvenīrus, koka izstrādājumus, metāla kalumus, dažādus pinumus, adījumus un tamborējumus, tekstila izstrādājumus, ekoloģisko kosmētiku – ziepes, ārstnieciskās ziedes, bišu vaska lūpu balzāmus, krēmus, dažādus stādus un vēl daudz ko citu.
Šogad īpaši tiek akcentēti unikālie keramikas izstrādājumi – savus oriģināldarbus pircējiem piedāvās vairāk kā desmit keramiķi, no kuriem viens uz festivālu ieradies pat no ASV.
Sestdien Cīravas arodvidusskolas puiši izrādīs, kā uztaisīt kārtīgus cirvja kātus, bet meitenes, pēc pircēju pasūtījuma, gatavos skaistas rotas un interesentiem palīdzēs ziepju liešanas un gatavošanas procesā.
Arī gardēžiem Līvas ciemā būs ko baudīt un iegādāties – pēc senlaicīgām receptēm cepta maize, alkšņu malkā kūpināta vistas gaļa, strausa gaļas izstrādājumi, kūpinājumi, gan karsti, gan auksti kūpinātas zivis, rapšu, linsēklu un kaņepju eļļa, žāvēti augļi, sīrupi, ievārījumi, saldās un sāļās mandeles, cukurgailīši, āboli glazūrā, biškopības produkcija – medus, ziedputekšņi, propoliss, bišu maize, zāļu tējas, smiltsērkšķu produkcija – sulas, tējas, saldējums, dažāda veida marmelādes, džemi, sēkliņu maisījumi, siers, 16 veidu mīkstie sieri, pankūkas-pamkūkas, saldējums, vitamīniem bagātais smilšērkšķu sorberts, konfektes, mājas vīni un citi gardumi, kurus sarūpējuši mūsu pašu zemnieki.
Kā katru gadu, tirgotāji piedāvās degustācijas un neizpaliks arī tradicionālie latviešu ēdieni.
Tikai sestdien varēs nobaudīt Cīravas arodvidusskolas audzēkņu sautētos kāpostus, grilētās desiņas, pankūkas un koču, bet abās festivāla dienās Liepājas Valsts tehnikuma studentu gatavoto latviešu nacionālo virtuvi.
Īsteni liepājniecisku smeķi sajutīs ikviens, kurš baudīs šīspuses īpašo ēdienu – „Liepājas menciņi”. To, kā arī cūkas karbonādi ar kauliņu ceptu uz oglēm, cauraudzīti un ceptas kartupeļu daiviņas Līvas ciema apmeklētājiem piedāvās viesnīcas „Europa city Amrita” pavāri.
Savukārt vidzemnieku gardumus piedāvās SIA „Līče” – pelēkos zirņus, bukstiņputru, svaigo šmori (uz uguns gatavoti svaigi, jaunie dārzeņi ar gaļu), mednieku desiņas, lauku desiņas, auksto zupu, pašu ceptu maizi un uz oglēm ceptu gaļu vidzemnieku gaumē.
Arī šogad tiks pasniegtas balvas „Līvas ciema Meistarstiķis” tiem amatniekiem, kuru piedāvātā produkcija izcelsies ar īpašu oriģinalitāti un kvalitāti.
Balvu pasniegšana notiks 26. maijā pulksten 17.00 Liepājas promenādē pie viesnīcas „Fontaine Royal”.
Uz tikšanos festivālā!
Amatniecības un etnomūzikas festivālu „Līvas ciems” atbalsta Cido grupa.
Informāciju sagatavoja:
Paula Eiermane
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra praktikante
Liepājas Universitāte Kultūras vadības studiju programmas 2. kursa studente
un
Anda Birkenberga
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra
Projektu vadītāja