Fotomāksliniece Irina Tīre aicina uz personālizstādi „Austra un bērni”

27.02.2014

Jaunuma titlulattēls

Pirmdien, 3.martā, pulksten 17:00 Liepājas Latviešu biedrības nama foajē tiks atklāta Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra fotostudijas „FOTAST” dalībnieces Irinas Tīres darbu personālizstāde „Austra un bērni”, kas veltīta dziesminieces Austras Pumpures daiļradei. Izstāde apskatāma līdz 30.martam.

Pērn 26. novembrī savu 85.dzimšanas dienu atzīmēja dziesminiece, aktrise, Goda Liepājniece 2008 un Trīszvaigžņu ordeņa kavaliere Austra Pumpure. Nevienam nav noslēpums, ka visu savu mūžu Austra Pumpure veltījusi mūzikai. Mācījusi dziedāšanas mākslu un ģitāras spēli ne vienai vien jauniešu paaudzei, tā sauktajiem austrasbērniem. Un turpina to darīt vēl joprojām. Būdama viena no atraktīvajām „Atštauku” sievām, Austra Pumpure rūpējas par to, lai neietu pazušanā folklora un tautas kultūra. Viņa prot uzrunāt jauno paaudzi un jauniešos radīt neviltotu interesi par folkloru.

Austra Pumpure pazīstama arī kā Imanta Kalniņa dziesmu izpildītāja. Dziesminiece nepagurstoši jaunajai paaudzei māca komponista dziesmas un palīdz tām būt arvien aktuālām tāpat kā tautasdziesmas, ko bērni iemācās, muzicējot kopā ar Austru Pumpuri.

Fotomāksliniece Irina Tīre dziesminieces talanta iedvesmota, ne vienu reizi vien ir bijusi klāt Austras un austrasbērnu koncertos un iemūžinājusi daudzus brīnišķīgus kadrus savās fotogrāfijās. Kā stāsta pati fotomāksliniece: „Visos Austras koncertos ir bijuši klāt daudzi fotogrāfi, taču izstādēs bildes ar Austru redzamas reti. Vai Austra un viņas bērni to nav pelnījuši?”. Tāpēc māksliniecei radās doma apkopot savus fotodarbus un izveidot izstādi, kas raksturo Austras Pumpures neizsīkstošo enerģiju un apbrīnojamo mīlestību pret dziesmu.

Visi liepājnieki un Liepājas viesi mīļi aicināti satikt abas mākslinieces dzīvē un fotogrāfijās Liepājas Latviešu biedrības nama foajē 3.martā plkst.17:00 izstādes atklāšanā.

Uzziņai:
Irina Tīre – foto māksliniece, grafiķe. Dzimusi 1937.gada 29.oktobrī Liepājā. Kopš 1978.gada Liepājas Tautas fotostudijas dalībniece. Piešķirts Starptautiskās fotomākslas federācijas (FIAP) goda nosaukums AFIAP (foto māksliniece). 2007.gadā saņēmusi titulu “Gada liepājniece”.                                                 

Informāciju sagatavojusi:
Aija Eizengrauda
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra
Projektu vadītāja