Ar Kultūras ministrijas Atzinību godināta Ināra Kalnarāja

29.03.2021

Starptautiskajā teātra dienā ar LR Kultūras ministrijas īpašo Atzinības rakstu godināta Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas teātra režisore, Liepājas aktrišu folkloras apvienības “Atštaukas” vadītāja, bijusī Liepājas teātra aktrise Ināra Kalnarāja.

Atzinības raksts I.Kalnarājai piešķirts par mūža ieguldījumu teātra mākslā, Liepājas pilsētas un tuvējo novadu kultūrvides veidošanā un tradicionālās kultūras saglabāšanā.

I.Kalnarāja ir Liepājas teātra 1. studijas absolvente un savu aktrises karjeru teātrī uzsāka 1968. gadā. Nozīmīgākās lomas Liepājas teātrī: Nora Ibsena “Leļļu nams” (1974); Heda Ibsena “Heda Galbelere” (1978); Āksts Šekspīra “Hamlets” (1984); Braslas kundze Šekspīra “Jautrās vindzorietes” (1984); Muškātne F.Molnāra “Lilioms” (1996); Sileniece J.Janševska “Precību viesulis” (2000); Galma dāma T.Gabes “Kristāla kurpīte” (2005) u.c.

Aktrise filmējusies arī pazīstamās latviešu kinofilmās un seriālos: “Inspektors Grauds”, “Likteņa līdumnieki”, “Baiga vasara”, “Ziemassvētku jampadracis”, “Par mīlestību pašreiz nerunāsim”, “Emīla nedarbi”, “Parāds mīlestībā” un “Novēli man lidojumam nelabvēlīgu laiku”. Jau 25 gadus I.Kalnarāja vada Liepājas Tautas teātri un daudzi gadi veltīti režisores darbam arī Dunalkas, Priekules un Vērgales amatierteātros, kā arī mācot aktiermeistarību studentiem.

1995. gadā Kalnarāja nodibināja Liepājas aktrišu folkloras kopu “Atštaukas”, tās darbībā par galveno mērķi izvirzot folkloras popularizēšanu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, ko sekmīgi realizē. Pateicoties I.Kalnarājas organizatores spējām, “Atštaukas” ir viena no aktīvākajām apvienībām Latvijā tradīciju saglabāšanā un popularizēšanā, aktivizējot arī citas Liepājas pilsētas un apkaimes folkloras kopas.

Ar savu talantu teātra mākslā, zināšanām folkloras un etniskās kultūras nozarē, Inārai Kalnarājai izdevies rast lielisku veidu, kā radīt labvēlīgu vidi folkloras kopu kustībai, bērnu un jauniešu latviskās dzīvesziņas veidošanai Liepājā, kā arī Latvijas novadu dažādu paaudžu iedzīvotāju iesaistīšanai latvisko Godu svinēšanā.

I.Kalnarāja saņēmusi arī Kultūras ministrijas Atzinības rakstu (2015.), Atzinības krusta Zelta goda zīmi (2005.) un Liepājas pašvaldības titulu “Gada liepājniece” (2004.).